Gangrena zuba

Za objašnjenje kako dolazi do “gangrene zuba” nam prvo treba malo anatomije.

Unutar zuba se nalazi kanalić uzduž korijena, nekad je samo jedan, nekad ih ima više – zavisi od zuba. Nas knjige uče koliko koji zub ima korijenova kanalića, ali to u praksi ne mora uvijek da bude tako: gornja petica vrlo često ima dva kanalića, donja šestica često tri… i tako dalje.. Ovo spominjemo zbog toga što se ponekad stvarno stanje ne mora vidjeti na RTG snimku – prava situacija se vidi tek kada se zub otvori.

Unutar tih kanalića se ne nalazi samo živac nego se nalazi i vezivno tkivo, krvne i limfne žile, ćelijski elementi…

Nego, “gangrena zuba” u biti predstavlja potpuno odumiranje tkiva koje se nalazi unutar kanalića korijena zuba.

Kako uopće dođe do gangrene?

Najčešći uzrok je upravo karijes.

Cijela priča ide ovako: prvo imate mali karijes. Onda on napreduje – pa imate malko veći, pa – što bi pacijenti rekli – dođe do živca. Karijes karakterizira prisutnost mnoštva bakterija – dakle, dalje infekcija napreduje, a zapaljenje postepeno vodi do “odumiranja živca”, odnosno – do potpunog raspada tkiva koje se nalazi unutar kanalića zuba.

Sljedeća faza je da infekcija napreduje dalje: pošto je svaki zub usađen u kost, infekcija se širi u tom pravcu, te nastaje ona čuvena “gnojna kesica” na vrhu korena zuba (pod navodnicima jer ovi procesi ne moraju biti uvijek u toj formi). Cijeli ovaj proces, od površnog karijesa do gangrene, može ići potpuno bezbolno.

Dakle, tvrdnja pacijenta da ga “ništa ne boli”, i da (samim tim) nema potrebe da se zub liječi, nema medicinsko opravdanje. Problem je u tome što ovakvi zubi, koji “ne bole”, najčešće neće ni boljeti – nego će pacijent samo da “odjednom” natekne. A to dalje komplicira liječenje ovakvih zuba.

O liječenju ovakvih zuba je već bilo riječi; ono može da traje i više mjeseci, ali nije nemoguće. Ako ste u mogućnosti da dolazite redovno, kako vam stomatolog kaže – nemojte vaditi ovakve zube. Specijalnost koja se bavi ovakvim liječenjima je endodoncija, i zaista može jako mnogo, bar dok ne nađemo način kako da nikne novi zub.