9. Organ Vida (6.-20.9.)

Pred vama je uzbudljiv tjedan koji donosi brojna događanja u Muzeju. Očekuju vas otvorenja čak šest izložbi, cjelodnevna konferencija o suvremenoj fotografiji, razgovori s umjetnicima, tulumi na krovu, filmske projekcije, kreativna radionica – za svakog ponešto.

[ORGAN VIDA: OTVORENJE PET IZLOŽBI U MSU]

srijeda, 6.9. 2017., od 19 sati do ponoći

Deveti međunarodni festival fotografije Organ Vida, pod naslovom „Novi građani“, održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je i glavni partner Festivala, te na još desetak lokacija u Zagrebu, od 6. do 20. rujna 2017. U srijedu, 6. rujna, bogat program otvorenja Festivala u MSU-u uključivat će: razgovor s jednim od umjetnika, otvorenje čak pet izložbi i veliki tulum na krovu Muzeja.

RASPORED OTVORENJA FESTIVALA U MSU:

19.00 Razgovor južnoafričkog umjetnika Pietera Hugoa sa Seanom O’Haganom, piscem i kritičarem The Guardiana i The Observera. (…više)

20.00 veliko otvorenje Festivala i pet izložbi: Pieter Hugo „Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010“(…više), „Novi građani (20 umjetnika iz cijeloga svijeta, finalisti natječaja na temu Novi građani)“ (…više), Cristina de Middel „Sharkification“ (…više), Dana Lixenberg „Imperial Courts“ (…više) i Fotoknjige s Festivala u Kasselu: Dummy Award i izbor žirija (…više).

21.00 Nakon službenog otvorenja Festivala premjestit ćemo se na krov MSU-a i večer nastaviti uz projekcije, VJ-ing (Leila Kasumović, Marina Jukić and Ena Jurov) te DJ-a Gorana Koletića do ponoći. (…više)

[OTVORENJE IZLOŽBE]

Jure Labaš: Oblici antioblika

MSU, Zbirke u pokretu, 3. kat, otvorenje u subotu, 9. 9. 2017. u 19 sati

Izložba Jure Labaša u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti predstavit će nove serije radova umjetnika koji je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutan više od pola stoljeća. Umjetnikovo je mjesto u prostoru hrvatske umjetnosti najčešće omeđeno postupcima od enformela do popularne umjetnosti, uključujući i eksperimente s nadrealizmom, a u recentnijim djelima i s naznakama oblika „siromašne umjetnosti”. U novije vrijeme Labaš u slikarstvu favorizira crtež i metodu kolažiranja, nekada slikajući klasičnim tehnikama, a odnedavno kolažirajući različite predloške, najčešće stranice ilustriranih časopisa te različite kvalitete papira i ljepenki. Gotovo u pravilu riječ je o podlogama malog formata s fotografijama nekog prostora ili nekog predmeta koji je po sebi skulpturalan i sugerira prostornost. Labaševa najčešće geometrizirana nadogradnja bojom (u pravilu su to crna i crvena) ili kolažom uključila je postojeći motiv i ostvareni su začuđujući narativi čiji je jezik čisti poetski konstrukt s novim značenjima. Narativi više nisu ni stvarni ni fiktivni. Dobili su dimenziju tranzicije od stvarnoga prema nestvarnome, čemu je Labaš erotično odan i u svojim trodimenzionalnim radovima. (…više)

[KONFERENCIJA O SUVREMENOJ FOTOGRAFIJI]

Organ Vida: Izvan dokumentarnog

MSU, dvorana Gorgona i predvorje, subota, 9.9. 2017. od 10 do 18 sati

Festival Organ Vida prvi put objedinjuje svoj diskurzivni program kao jednu konferenciju, na temu koja se nadovezuje na „nove građane“, tematsku okosnicu ovogodišnjeg izdanja Festivala. Dijelom pomičući i granice klasične prezentacije, konferencija će kroz niz predavanja pokušati osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća. (…više)

[VODSTVO I RAZGOVOR S UMJETNICIMA]

Šetnja kroz izložbu „Novi građani“ i razgovor s umjetnicima

MSU, petak, 8.9. 2017. u 12 sati

U sklopu programa ovogodišnjeg festivala Organ Vida, desetero finalista odabranih na međunarodnom natječaju provest će publiku po glavnoj festivalskoj izložbi „Novi građani“. Finalisti će kroz šetnju i razgovor predstaviti svoje radove te objasniti kako se ovogodišnja tema Novi građani manifestira u njihovim djelima. Razgovor s umjetnicima vodit će Leila Topić, kustosica MSU-a i članica žirija natječaja. (…više)

[KINO METROPOLIS]

Dvorana Gorgona, od 7. do 10.9. 2017.

Iz filma „Kao avion“

četvrtak, 7. rujna 2017.

16.30 GUS – MALA PTICA, VELIKO PUTOVANJE (Gus–Petit oiseau, grand voyage), crtani, Francuska, 90′, r. Christian De Vita

18.00 SJEĆANJA (Les souvenirs), humorna drama, Francuska, 92′, r. Jean-Paul Rouve, gl. Michel Blanc, Annie Cordy, Mathieu Spinosi

Subota, 9. rujna 2017.

20.00 ZBOG TEBE, ljubavni omnibus, Hrvatska, 2016. red. Anđelo Jurkas, u. Leona Paraminski, Nataša Janjić, Jelena Perčin , 115 min.

Nedjelja, 10. rujna 2017.

16.00 EUROPSKI MALI MARATONCI, nagrađivani animirani kratkometražni filmovi za djecu, 56 min, bez dijaloga – ULAZ SLOBODAN
17.00 PINGVIN AXEL – Profesor Baltazar, crtani serijal, 8. serija, 50′

– Crtani filmovi: Pingvin Axel,Posao je posao, Ptica, Sportski život, Šampion, Ulični svirači, Veliko hrkanje, Violeta i Franc, Vjetrenjača, Zrak – ULAZ SLOBODAN

18.00 KAO AVION (Comme un avion), Francuska, r. Bruno Podalydès, gl. Bruno Podalydès, Sandrine Kiberlain, Agnès Jaoui, 105 min.

[KREATIVNA RADIONICA NA ENGLESKOM JEZIKU]

Reljefi na pločicama

Školica, subota, 9.9.2017. od 15 do 16.30 sati

Pravi je izazov od ravne površine pločice doći do trodimenzionalnog rezultata, a jedna od najvećih zamki u koju putem možemo upasti jest da u procesu stvaranja iluzije dubine pretjeramo u količini glinenih dodataka i ukrasa. Na ovotjednoj radionici naučit ćemo kako izbjeći tu zamku i pri tom stvoriti zanimljive reljefe. Započet ćemo s individualnim pločicama, a spretniji sudionici mogu se odvažiti i na zahtjevniji projekt – povezati nekoliko pločica i stvoriti veću sliku. Radionica je besplatna. Broj sudionika ograničen je na 10-tak (odrasli i djeca od 8 do 15 godina) i potrebno se unaprijed prijaviti za sudjelovanje. Prijave najkasnije do petka 9. 9. 2017. na email: eduakcija@msu.hr. Voditelj: Johnathan A. Roberts, akademski slikar